torstai 18. syyskuuta 2014

Guggenheim - yksi iso perseenreikä(Arkisto: helmikuu 2012)Selailin tuossa iltapäiväkakalla Iltalehteä, jossa oli jälleen juttua tästä Guggenheim-museosta. Tiivistettynä siis Helsinkiin suunnitellaan rakennettavaksi jättimäistä taidemuseota, jossa on esillä modernia taidetta eli katsoja saa nähdä esimerkiksi ”henkeäsalpaavia” tauluja, jossa joku NERO taiteilija on ruiskinut neljällä eri värillä puoliympyrän muotoisia säteitä, jotka sitten saavat intellektuellin katsojan pohtimaan maailman tilaa ja taidetta yleensä. Myös katosta roikkuvat muovisääret yhdistettynä savesta muovailtuihin joutseniin ovat niin nykypäivän taidetta, että meinaa lähteä pää irti tästä taiteen tuomasta mielihyvästä. Ynnä muita sellaisia.

Tässä kun nyt on ollut jo pitkään jatkuvasti lehdissä, netissä ja telkkarissa juttua tästä Guggenheimistä, niin vähäsen selailin tietoa aiheesta ja päätin kirjoittaa nopeasti tällaisen väsyneen peruskansalaisen mielipiteen.

Okei, tämän museon rakentamisen on ilmoitettu maksavan 140 miljoonaa euroa, mutta ei tarvitse olla mikään talousnero tai Jari Sarasvuon äiti tajutakseen, että tuo kyseinen summa on vain mainosmiesten täysin alakanttiin heittämä arvio, joka nousee kenties kaksinkertaiseksi vuosien saatossa. Vai onko teistä kukaan esimerkiksi tehnyt ikinä minkäänlaista remonttia tai vastaavaa, johon ei matkan varrella tule erilaisia lisäkustannuksia? Niinpä! Ja viisaampien ihmisten kirjoituksia lukeneena voin todeta, että vuosikustannukset ovat noin 20 miljoonaan euroa.

Ja siis tällä itse Guggenheim-säätiöllä ei ole periaatteessa taloudellista riskiä lainkaan, ainoastaan voittoa tulee. Taloudellisten tappioiden vastuu tulee Suomen kansalle ja suomalaisille yrityksille. Eikö esimerkiksi Oopperataloon ja Kiasmaan menevät kymmenien miljoonien eurojen vuosikustannukset ole jo tarpeeksi?

Niin, ja näiden vuotuisien 20 miljoonan euron maksajiksi pääsevät tottakai veronmaksajat. Nykytaiteen kannattajat tietysti sanovat, että moderni taide tuottaa henkistä pääomaa ja sivistystä. Okei, hieno homma. Sanokaa mua vanhanaikaseks, mutta mulle tulee usein silti mieleen, että onko ihmiset noin perkeleen tyhmiä!? Katainen ja muut puupäät siellä johtotehtävissä kertovat aina, että pitää kiristää ja säästää ihan kaikesta, että selvitään. Samaan aikaan, kun tällaisia järjettömän kalliita hankkeita aiotaan toteuttaa, niin esimerkiksi poliisien määrää supistetaan, vaikka väkivalta ja pahoinvointi kasvavat. Ja samaan aikaan myös yhä useampi suomalainen asuu kadulla, ihmisten syrjäytyneisyys kasvaa ja vanhainkodeissa on suurin piirtein yksi hoitaja kolmeakymmentä ikäihmistä kohden. Tässä siis vain pari epäkohtaa mainitakseni.

Ja itse Guggenheim-selvitys - siis se että rakennetaanko Helsinkiin tämä iso perseenreikä vai ei - maksoi 2 miljoonaa euroa! Miten voi pelkkä selvitys maksaa kaks miljoonaa? Käytetäänpä tähän ihan esimerkkinä sellaista, että niin ikään 2 miljoonaa euroa oli kyseessä, kun Heinolan reumasairaala joutui lopettamaan toimintansa toissa vuonna, koska kyseistä summaa ei saatu raavittua kasaan mistään. Samalla meni myös 300 henkilön työpaikka. Mutta hei, mitä tahansa nykytaiteen vuoksi! Ja meni HIEMAN yli mm. Alexander Stubbin lausunto, jossa hänen mielestään Guggenheim olisi suuri kulttuuriteko nykytaidetta kohtaan ja sitä voisi helposti verrata Pariisin Eiffel-torniin. Tuollainen mielipide noinkin fiksulta mieheltä on käsittämättömintä paskaa mitä olen kuullut sitten Dingon humalaisen live-esiintymisen Tammerfesteillä vuosituhannen vaihteessa.

Summa summarum - varmasti monet mua viisaammat huomaavat, että en ole mikään taiteen ja kulttuurin asiantuntija. Mutta en millään tavalla silti vihaa näitä taiteenaloja. Tässä on nyt vaan yksi perusjuntti kirjoittamassa maalaisjärjellä pohdittuja mietteitä. Henkilökohtainen mielipiteeni tästä koko Guggenheim-hankkeesta voidaan tiivistää yhteen sanaan: farssi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti