perjantai 19. syyskuuta 2014

Petteri heittää kuuman kiven 25. heinäkuuta

(Arkisto: heinäkuu 2013)

Tänään on taas se päivä vuodesta, kun suomalaisen kansansanonnan mukaan Jaakko heittää kylmän kiven veteen. Joka kesä aina samana päivänä sama jätkä käy viilentämässä vesiä. Mä en vaan kestänyt enää, joten tänä kesänä tähän kansansanontapelleilyyn tulee loppu! Kyllä, nimittäin innokkaana uimarina, kesästä tykkäävänä nuorukaisena ja lämpimien vesien ystävänä heitin tänään Jaakolle vähän kapuloita rattaisiin sekä ilmoittauduin vakavasti otettavaksi haastajaksi vesimarkkinoille.

Koko vyyhti käynnistyi iltapäivällä vieraillessani äitini luona syömässä. Hän siinä sitten sanoi ohimennen, että tänään se Jaakko heittää taas kylmän kiven järveen. Keskeytin välittömästi ateriointini, sijoitin haarukka-veitsi-yhdistelmäni rauhallisen määrätietoisesti pöydälle, otin tuimailmeisen katsekontaktin äitiini ja tokaisin ilmekään värähtämättä: ”Laita sauna päälle!”

Hieman hämmentyneenä äitini teki työtä käskettyä ja ryhtyi saunanlämmityspuuhiin. Ruokahaluni oli jo mennyt Jaakko-uutisen takia, mutta sain syötyä spaghettini loppuun, sillä tarvitsin hiilihydraattien tuomaa energiaa toteuttaakseni suunnitelmani. Suunnitelmani, jolla saatan jopa upottaa lopullisesti koko tuon ikävän Kylmä kivi veteen -pilipalisanonnan.

Saunan lämpiäminen tuntui kestävän ikuisuuden ja vanhojen HYMY-lehtien selailu sekä Sävel-radion kuuntelu ajankuluksi turhautti minua. Lopulta sauna oli valmiina ja hyppäsin löylyihin kuitenkin vain saapuakseni sieltä heti pois. Mutta en tullut saunasta pois tyhjin käsin. Ehei. Kädessäni oli löylykauha, jossa lymyili tulikuuma löylykivi. Sujautin uimashortsini jalkaan, pyyhkeen kaulalleni ja nappasin autonavaimet. Ulko-ovella äitini katsoi minua puolityrmistyneenä sanomatta kuitenkaan mitään. Ei tarvittu sanoja. Tiesin, mitä hänen katseensa tiedusteli minulta: ”Mitä v*ttua sä oikein teet, poika?”

Ajoin puolen kilometrin matkan varovalla ajotyylillä kohti Pohjois-Nokian runsasjärvisen maisemaseudun ehdotonta ykkösjärveä, Alisenjärveä, pysäytin autoni ja astelin kallioiden vieressä olevaan pikkurantaan. Adrenaliinitasoni oli jo kohonnut äärimmilleen, silmäni loistivat silkasta innokkuudesta ja sitten tein sen - minä heitin kuuman kiven järveen!

Taisi siinä rieumunkiljahduksia sekä ärräpäitäkin vähän lennellä, kun uhosin itsekseni, että ei tunnu kylmät kivet paljon missään enää. Tästä kesästä lähtien Petteri heittää kuuman kiven veteen jokaisena tulevaisuuden kesänä aina heinäkuun 25. päivä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti