perjantai 19. syyskuuta 2014

Miksi autoilijat kiukuttelevat niin usein liikenteessä?

(Arkisto: tammikuu 2013)

Miksi autoilijat kiukuttelevat niin usein liikenteessä?

Tuota kysymystä varmasti moni meistä toisinaan tiedustelee itseltään autonratissa istuessaan. Autokiukuttelu on kuin ostaisi sokealle isoäidillensä äänettömän television - ei mitään järkeä eikä se johda mihinkään. Liikenteessä bussikuskit tervehtivät päivittäin keskenään ajaessaan toistensa ohi. Samoin moottoripyöräilijät. Ja karavaanarit. Ja rekkakuskit. Eivätkä he ole juuri koskaan tukkanuottasilla keskenään. Miksi me henkilöautoilijat emme tervehdi toisiamme kohdatessamme? Meillähän on jatkuvasti uskomaton tilaisuus ottaa liikennemoikkailukulttuuri haltuumme. Mehän olemme kuitenkin samanhenkisiä ihmisiä, sillä olemmehan hankkineet itsellemme henkilöauton. Tartutaan tähän mahdollisuuteen!

Suoritin kesällä 2010 ensimmäisen henkilöautomoikkailukokeiluni Turku-Tampere-ajomatkalla, jolloin tuhansista vastaantulevista autoilijoista vain kourallinen moikkasi takaisin. Vetäydyin vähin äänin moikkailuharrastuskokeilutempaukseni kanssa, mutta nyt olen tullut takaisin muuttamaan suomalaista liikennekulttuuria, poistamaan kiukuttelua ja tuomaan tilalle iloisen autoiluvaihtoehdon!

Oli aika ryhtyä ennakkoluulottomasti tekoihin! Aloitin yhden miehen taistelun iloisen liikennekulttuurin puolesta. Tarkoituksenani on tartuttaa tätä positiivista liikennekäyttäytymistä hiljalleen kanssahenkilöautoilijoihin ja kenties jonain viattomana päivänä liikenne on täynnä meitä hassuttelutaistelijoita.

Olen tässä parin päivän aikana autoillut paljon ja etenkin keskusta-alueilla autoja on tullut vastaan liukuhihnalta. Siellä minä olen ollut Hondassani käsi jatkuvasti pystyssä tervehdysasennossa ja puoliyllättyneen hymyilevä ilme kasvoillani moikkaillut jokaiselle vastaantulevalle henkilöautoilijalle. Ilmeestäni on huokunut tervehdyslausahdukset: ”Kato morjens, säkin oot liikenteessä!” sekä ”Moooi, hieno nähdä suakin ratissa, palataan!” Toki ymmärrän realiteetit, että tämä on uudenlaista henkilöautokäyttäytymistä ja useimpien kuskien ilmeistä onkin voinut lukea kysymyksen: ”Kukas juntti toi oli?” Mutta moni on myös spontaanisti moikannut ja hymyillyt!

Moni mies kuvittelee olevansa Suomen paras kuski ja moni nainen puolestaan parkkeeraa autonsa päin helvettiä. Nuo olivat kärjistyksiä, mutta liikenteessä on eritasoisia mies- ja naiskuskeja. Olemme erilaisia. Ärsyyntyneenä toisen auton perseessä ajaminen, riskialttiit ohitukset ja aggressiivisuusautoilu ovat kuin kuuntelisi alastomana Mamban 20 Suosikkia -levyä palavassa mökissä majavan jyrsiessä pakaroitasi - vastuutonta ja hengenvaarallista. Jos jaksoit lukea tämän kirjoitukseni loppuun asti ja olet henkilöautoilija, niin sinulla taitaakin olla ainoastaan yksi järkevä vaihtoehto - liittyä seuraani henkilöautomoikkailijoihin. Kiitoksia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti