lauantai 20. syyskuuta 2014

Pieni apu on iso apu

(Arkisto: tammikuu 2014)

Olin tuossa ihan muina miehinä käymässä keskustan S-marketissa ja lähestyessäni kaupan etuovia noteerasin kadulla keski-ikäisen miehen, joka sanoi ohikulkijoille, että ”Voitko hei antaa euron?” Tein siinä parissa sekunnissa ihmisprofiloinnin ja tulin välittömästi sellaiseen johtopäätökseen, että vanhan viinan hajusta päätellen hän on alkoholisoitunut ja mitä ilmeisimmin hieman kehnossa elämäntilanteessa.

”Hei moi, olisko sulla heittää hei euroo mulle?” mies kysäisi puolestaan multa, kun astelin ohi. Pysähdyin hetkeksi, katsoin silmiin, sain samalla hetkellä spontaanin idean ja heti perään pyysin häntä venaamaan vartin verran.

Vein ensin kolme muovipussillista tyhjiä pulloja pullonpalautuspisteelle, jonka jälkeen suoritin nopeahkosti pienimuotoisen kauppareissuni. Olin kaupassa sillä mentaliteetilla, että nuo pullorahat ovat periaatteessa ilmaista rahaa mulle, joten en edes menetä tässä mitään. Joten ostin tyhjistä pulloista saamilla rahoilla tuolle miehelle vichypullon, ruisleipää ja kinkkumakkarapaketin.

”Tässä on enemmän kuin euro. Ehkä tässä on jopa uus alku. Mene ja tiedä!” tokaisin S-marketin pihassa ikään kuin salakavalasti tsempaten, kun annoin pikkurahalla ostamani einekset hänelle. Mies yllättyi ja kiitti vähäsen hämmentyneenä. Kiitin kohteliaasti takaisin, jonka jälkeen hyppäsin Hondaani ja ajoin hymyillen himaan.

En ole itsekään mikään absolutisti, eikä mulla ole muutenkaan varaa moralisoida ketään, mutta kyllähän sitä auttaa voi aina toista. Ehkäpä joskus pienestä avusta voi kasvaa suuri selviytymistarina ja peräti uuden elämän alku. Askel askeleelta kotikaupunki raittiimmaksi!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti