maanantai 22. joulukuuta 2014

Bangkok, Thaimaa

 

Kuvittele tilanne, että Tampereen kokoiselle alueelle tungetaan kaksi kertaa Suomen väkiluvun verran ihmisiä. Siinä on tiivistettynä Bangkok, Thaimaan kaoottinen pääkaupunki.

Tässä on tietysti mahdotonta kirjoittaa mitenkään syväluotaavaa kuvailua Bangkokista, sillä olin siellä (onneksi, huh!) vain yhden viikonlopun, mutta suurkaupunkiensivaikutelma harvoin menee pieleen. Maailmanympärysreissuni karmein kaupunki on ollut Filippiinien pääkaupunki Manila ja kyllä Bangkok tulee kehnona kakkosena.

Bangkokissa on aivan liikaa ihmisiä. Ei siinä ole mitään järkeä, kun kaikkialla on ihmisiä, autoja, skoottereita, taloja ja saastetta. Liikenneruuhkat ovat mielipuolisempia kuin pullantuoksuinen Anneli Auer ja se koko Bangkokin näkymä on niin hirvittävä, että sen rinnalla esimerkiksi suunnitelmat Guggenheim-museon rakentamisesta Helsinkiin tuntuvat tosi fiksuilta ja rauhoittavilta ideoilta.

Saavuimme Timon kanssa Bangkokiin perjantai-iltapäivällä 19.12. Takana oli Hua Hinistä startannut neljän tunnin pakettiautomatka ja uskomattoman suurella yllättävyysmittarilla tuo matka meni ilman liian isoja katastrofeja.

Kikkailtiin siinä sitten metrolla itsemme ydinkeskustan laitamilla sijainneen hostellimme lähistölle. Hostellia tosin jouduimme etsimään toista tuntia, sillä se oli niin ovelasti yhden hämärän kujan takana. Hostellihuone oli ehkä noin 8 neliömetriä pieni ja siellä ei ihan oikeasti meinannut mahtua kääntymään. Lisäksi suihku oli ovelasti vessanpyntyn päällä. Mutta kun katto on pään päällä, niin kaikki on okei.

Suurkaupunkiin on kyllä järkevää saapua valoisaan aikaan, sillä silloin saa edes pikkuriikkisen tatsin uuteen paikkaa. Nimittäin sitten kun aurinko laskee iltapäivän päätteeksi, niin koko suurkaupungin luonne muuttuu varsin radikaalisti. Katukuvaan ilmestyy jos jonkinlaista hämäräkimmoa, narkkareita, ilotyttöjä erittäin avoimella peppujenkeinutuksilla, sutenöörejä ja niin edespäin.

Ja ylipäätään uuteen kaupunkiin pimeällä saapuessa sitä on aivan pihalla, että minkälainen tämä paikka nyt oikein on, kun ei saa mitään hajua mistään. On vain värikkaita valoja ja paikallisia ihmisiä, jotka yrittävät kusettaa sua.

Onnistunut paluu futiskentille

Jouduin pari vuotta sitten lopettamaan jalkapallourani, koska oikean polveni eturistiside oli mennyt toisen kerran poikki. Lauantaina 20.12. tein epävirallisen paluuni jalkapallokentille ja millä tavalla – pamautin hattutempun Charoen Krungin pikkukatujen alle 8-vuotiaiden harjoitusottelussa, Bangkokin sivukujilla!

Hommasin Bangkokista nettietsintöjeni jälkeen tuttuun tyyliini überpihtailuhenkisellä asenteella lähes ilmaisen hostellihuoneen. Aiemmin perjantaina saapuessani hostellialueella ajattelin ensimmäiseksi, että huh huh mikä kamala läävä tämä onkaan! Ja huh huh, kuinka ennen kaikkea todella arveluttavan näköinen pimeä kuja vie perille, minkä päädyssä itse hostelli sijaitsee. No, hostellihuone oli kyllä sellainen vaatekomeron kokoinen koppi, missä pystyi just ja just kääntymään, mutta kuten jo aiemmin kirjoitin, niin katto pään päällä riittää hyvin.

Taas oli ennakkoluulojen rippeitä heitettävä romukoppaan. Saavuin nimittäin lauantai-iltapimeällä kaoottisesta keskustavilinistä hostellikujalle kädessäni 7eleven-ruokakaupasta hakemani iltaeväät. Joukko poikia pelasi tuossa kujalla katufutista ja kysyinkin siinä ohimennen, että pääseeks pelaan? Ja mä pääsin! Mun joukkueessa oli itseni lisäksi kolme muuta pikkupoikaa sekä kaksi kulkukoiraa.

Muutamien poikien vanhemmat katselivat futisottelua vierestä, sillä heidän rähjäinen ja pieni asuntonsa oli tuon kujan varrella. Yksi pariskunta tarjosi mulle hymyillen kahvitkin ja mullahan suli sydän siinä hyvin voimakkaasti, jonka seurauksena pian me kaikki napostelimme parit palaset mun aiemmin ostamistani kahdesta sämpylästä, kahdesta jugurtista sekä hedelmistä. Kulkukoirille kaadoin vettä isoon kippoon ja voin kertoa, että heillä oli kova jano.

Näillä pojilla ja heidän vanhemmillaan ei ole elämässään periaatteessa mitään materiaa ja tuskin edes tietävät mistään ns. hienouksista, mutta kaikki tuntuivat olevan vilpittömän onnellisia. Oli taas hyvä oppikoulu tällaiselle länsimaalaiselle lautanaamalle, jolla on esimerkiksi varastossa pari jääkiekkokassillista vaatteita ja tavaraa menossa kirpputorille.

Mutta joo, sitten pelattiin vielä toinen jakso katufutista ja en voi liikaa korostaa sitä tosiasiaa, että tein tosiaan kolme (3) maalia! Eli erittäin onnistunut paluu futiskentille henkilökohtaisesti. Olen tyytyväinen! Tää on itse asiassa yks reissuni parhaista majatalokokonaisuuksista. Synkkä ulkokuori hämää, sillä täällä asuvien ihmisten sydämet ovat kultaa. 

Yksin joulua odottamaan

Timo lensi lauantaina 20.12. takaisin Suomeen. Meillä oli mahtava ja hauska kolmeviikkoinen seikkailu Filippiineillä, Vietnamissa, Kambodzassa ja Thaimaassa. Kiitoksia Tinkelle! My brother from another mother!

Itse heiluin  lauantaina ympäri Bangkokia ja aistin tuon kaoottisen metropolin tunnelmaa. Yritin kovasti tykätä kaupungista, mutta kun ei niin ei. Katukuvassa on karmea määrä pariskuntia, missä länsimaalainen 70-vuotias möhömahainen mies ja alle 18-vuotias thaityttö kävelevät käsikkäin ilman hymyjä. Olen yrittänyt ymmärtää tuota toimintaa, mutta en vain pysty. Irstasta paskaa!

Mä lensin sunnuntaina 21.12. Bangkokista 800 kilometriä pohjoiseen, Chiang Maihin, missä nyt kirjoitan tätä. Ensivaikutelma tästä Thaimaan toiseksi suurimmasta kaupungista: upea ja sympaattinen.

Oon tässä 12 viikon reissaamiseni aikana vieraillut yhteensä 20 maassa ja matkustuskilometrejä autolla, laivalla ja lentokoneilla on kertynyt tajuton määrä. Reissaamiseni on ollut hektistä, mutta todella antoisaa. Nyt on kuitenkin luvassa paljon odottamani totaalinen pysähtyminen, paljon kirjoittamista ja rauhoittumista. Olen täällä seuraavat kolme viikkoa.

Täällä sitten edessäni on elämäni ensimmäinen joulu pois Suomesta ja pois läheisten luota. Tässä on samalla kyseessä tällainen henkilökohtainen ihmiskoe, että miltä tuntuu olla joulu ihan yksin toisella puolella maailmaa.

Olen hyvin varma, että edessä on ensimmäinen ja viimeinen jouluni pois Suomesta, mutta mun vaan oli pakko kokea tämä ja samalla tämä sopi hyvin tähän maailmanympärysreissuni etenemiseen. Kaikki kokemukset kasvattavat ja uskon tämän olevan kokonaisuutena erittäin hyvä juttu.

Nokia maailmankartalle. Mitä? No lue TÄSTÄ.

Rauhallista joulunodotusta!
 

Hyvästit Hua Hinille ja sitten pakulla Bangkokiin.

Pakettiautomatka meni yllättävästi ihan hyvin.
11 miljoonan asukkaan Bangkokin metrossa oli ahdasta ja sekavaa.

Meidän 8 neliön kokoinen hostellihuone.

Hei sinä töpselipaikan kehittänyt insinööri, yksi kysymys: "Mitä v*ttua?!"



Kaaos 24/7.

Meidän hostellille johtava kuja.

Timo apostolinkyyditsemässä itseään hostellille.

Pelasin katufutista näiden poikien kaa.


6 kommenttia:

  1. Aika erilainen Bangkok ollaan nähty. Toisaalta minulla on ollut hotelleissa tähtiä sen verran kuin sinulla huoneessa neliöitä. Bangkokissa on loistava mahdollisuus elää herroiksi edullisesti. :) Aika tavalla on itsestä kiinni, millaisena kaupunki näyttäytyy. En ole esim. kertaakaan nähnyt prostituoituja kolmella kerralla Bangkokissa.

    Mutta mainiota matkaa ja hyvää joulua sinne kauas!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thänks! Oot kyllä ihan oikeassakin. Bangkok on sen verran moninainen metropoli, että eri kaupunginosissakin saattaa olla jo niin erilainen meininki, että mielikuvat kaupungista muodostuvat tosi erilaisiksi.

      Poista
  2. Hyvää Joulua ja Uutta vuotta sinne jonnekkin ! On ollut mukava lukea matkastasi ja välillä huomaan unohtuvani lukiessani mielikuviin matkastasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! Tulipas hyvä fiilis tällaisesta palautteesta!
      Erittäin hyvää joulua sekä uuttavuotta sulle myös! :)

      Poista
  3. Hei! Olen seurannut maailmanypärysmatkaasi blogin kautta alusta asti ja tämän tekstin luettuani oli pakko kommentoida itsekin. Kun sinulla kerran on noin runsaasti aikaa oleilla Pohjois-Thaimaassa niin kannattaa ehdottomasti ajaa läpi Mae Hong Son Loop. Kaverin kanssa ajettiin keväällä tämä läpi viidessä päivässä noudattaen aika tarkkaan linkin takana olevan kirjoituksen reittiä http://www.minnethaimaassa.com/blogikirja/roadtrip-mae-hong-son-loop/# . Täytyy sanoa että oli kyllä elämäni hienoimpia kokemuksia. Upeita maisemia, rauhallisia vuoristoteitä, sympaattisia kyliä ja pikkukaupunkeja sekä ennenkaikkea mukavia ja ystävällisiä paikallisia ihmisiä. Lisäksi jokaisesta kaupungista löytyy hyvälaatuisia ja edullisia (8-15€) majoituksia. Ainoa asia mikä jäi harmittamaan oli se, että olimme varanneet ainoastaan viisi päivää reissuun. Mr.Mechanic-vuokraamosta vuokratuilla 125cc skoottereilla pärjää vuoristossa oikein hyvin ja tarvittaessa pääsee ohi hitaammin liikkuvista kuorma-autoista yms. Lisäksi heidän kautta saa yleensä myös hommattua hyvän kartan reissua varten. Suunnistamisen ei pitäisi olla mikään ongelma tämän blogin alkuvaiheessa olleen Euroopan road-tripin perusteella. Liikenne oli varsin rauhallista lukuunottamatta iltapäiviä jolloin ihmiset palasivat töiden jälkeen pelloilta ja metsistä kotiin. Toki esim. Puolan teihin verrattuna liikenne on iltapäivisin aika olematonta. Aamulla jos lähtee liikelle esim. kahdeksan aikoihin niin saa aika rauhassa ajella sillä paikalliset lähtevät töihin paljon aikaisemmin. Vettä kannattaa varata mukaan pari litraa kun lähtee liikenteeseen sillä yllättävän paljon tulee hikoiltua vaikka vaan "ajelee mopolla". Sitä ei vaan vauhdin tuoman viiman vuoksi huomaa. Vettä saa toki ostettua kylistä sekä matkan varrella olevista kioskeista mutta niitä ei ole ihan kymmenen kilometrin välein kuten Suomessa monin paikoin. Aikaisemmin mainitussa kirjoituksessa kerrottu Rak Thain kylä todellakin on käymisen arvoinen paikka, tuntuu kun matkustaisi ajassa vuosikymmeniä taaksepäin ja siellä myytävä paikallinen tee löi aika kirkkaasti laudalta Liptonit yms. vaikka en mikään tee-intoilija olekaan. Kiitokset hienosta blogista ja oikein hyvää joulua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia tosi paljon!
      Toi sun kuvailu tuosta reissusta vuoristokylineen ja maisemineen kuulostaa kertakaikkisen upealta ja kiinnostuin todellakin! Luin myös tuota blogia ja se on todella mielenkiintoinen. Aion tällä viikolla tiedustella noita reittiasioita ja puntaroida ko. reissua. Thänks ja hyvää joulua!

      Poista