torstai 29. tammikuuta 2015

Maailmanympärysmatkalla - matkabudjetti ja reissutaktiikka


Mä ja Olli St. Maartenin epätodellisella lentokenttäbiitsillä, Karibialla.
Tervehdys! Palasin maailmanympärysmatkaltani Suomeen noin kaksi viikkoa sitten ja eittämättä kohtalaisen iso paluushokki tässä on ollut päällä. Oon palannut hiljalleen työelämään ja erilaisten projektien pariin, mutta tuota on tässä ollut haastetta.

Jatkuvasti erilaiset maat ja paikat ovat vain vilisseet silmieni edessä - ja aina olen havahtunut olevani lumisateisessa Suomessa. Kun edelliset 3,5 kuukautta olivat jatkuvaa seikkailua ja uusien hetkien virtausta, niin tällaiseen tasaisen varmaan meininkiin menee jokunen tovi tottua taas. Kaikki tämä on tuntunut samaan aikaan turvalliselta ja hyvältä, mutta myös vähäsen ahdistavalta.

Moni on tiedustellut multa, että voisinko kirjoittaa vähän informaatiota reissuni suunnittelusta, järkkäilyistä, matkabudjetista ja sen sellaisesta. Ja kyllähän mä voin! Haluan korostaa, etten ole missään nimessä minkäänlainen matkailuguru saatikka maailmantietäjä. Olen toki matkustellut kohtalaisen paljon, mutta tiivistettynä olen ihan tavismatkailija.

Samalla olen myös erinomainen esimerkki siitä, että kuka vaan voi lähteä seikkailemaan ja tutustumaan maailmaan. Oikeasti, jokainen voi lähteä. Raha ja aika eivät ole esteitä. Lähelle ja kauas pääsee halvallakin. Kun intohimo ja uteliaisuus ovat tarpeeksi suuria, niin periaatteessa kaikki esteet vain katoavat yksi toisensa jälkeen. Ja yhtäkkiä edessä näkyy ainoastaan mahdollisuuksia.

Tässä on alla mietteitä, faktoja, taktiikoita ja listauksia maailmanympärysmatkastani. Toivottavasti tästä on apua maailmalle lähtöä tekeville kujeilijoille. Itse asiassa tästä saattaa olla hyötyä myös itselleni, kun kirjoitan suunnitelmiani ja matkakäyttäytymistäni tällä tavalla muistiin. Nice!

Yksi vinkki mulla on ylitse muiden: jos on vähääkään mahdollisuutta lähteä haistelemaan maailman tuulia, niin lähde! Matkustamisessa on se mahtava puoli, että tulet aina rikkaampana takaisin.

Maailmanympärysmatkalla 6.10.2014 - 15.1.2015
Reilut 100 päivää, 22 maata ja 58 000 matkustuskilometriä.

Matkustuskilometrit:
Autolla: 10 000 km
Laivalla: 11 000 km
Lentokoneella: 37 000 km
Yht: 58 000 km

Maat: 22
Suomi, Viro, Latvia, Liettua, Puola, Saksa, Hollanti, Belgia, Luxemburg, Ranska, Andorra, Espanja, Portugali, USA, Sri Lanka, Malesia, Filippiinit, Vietnam, Kambodza, Thaimaa, Tanska, Ruotsi.

Kaupungit: 41
Nokia, Helsinki, Tallinna, Rummu, Pärnu, Riika, Kaunas, Varsova, Berliini, Hampuri, Bremen, Wallenhorst, Apeldoorn, Amsterdam, Tilburg, Liege, Spa, Hoscheid, Luxemburg, Dijon, Sete, Andorra, Barcelona, Madeira, St. Maarten, St. Thomas, Miami, New York, Negombo, Hikkaduwa, Kuala Lumpur, Manila, Puerto Princesa, Ho Chi Minh, Phnom Penh, Siem Riep, Hua Hin, Bangkok, Chiang Mai, Kööpenhamina, Turku, Nokia.

Blogipäivitykseni reissusta kuukausittain:
Lokakuu
Marraskuu
Joulukuu
Tammikuu

Matkabudjetti: 8 000 €

Kun reissuni runko oli selvinnyt itselleni, aloin puntaroida matkabudjettia ja että onko näin isoa reissua mahdollista edes tehdä. Listasin isot perusmenot, ennakkomenot, arvioitavat viikkomenot ja niin edespäin. Sitten kerroin jokaisen summan 1,33:lla. Eli jokaiseen kustannukseen sellainen 33 prosentin lisähinta. Matkustaessa kun vain tulee aina niin lisäkuluja joka asiassa. Ja kun välillä ei tule, niin se on ikään kuin säästöä itselle.

Koko reissu oli melkoista tasapainottelua matkabudjetin kanssa. Välillä tuli törsättyä rahaa isomminkin johonkin unohtumattomaan elämykseen ja välillä tuli pihisteltyä ihan naurettavuuksiin asti.

Esimerkkeinä voisin sanoa, että maksoin Sri Lankassa 70 dollaria siitä, että pääsin veneilemään avomerelle, missä pienellä todennäköisyydellä saattoi näkyä sinivalaita. 70 dollaria Sri Lankassa! Sillä rahalla sieltä saa ostettua tyyliin asunnon. Mutta riskipeli oli onnistunut, sillä näin yhteensä kolme sinivalasta. Ihanaa!

Toisena ääripäänä olikin sitten tuo pihistely, kun välillä ajaudun sanaharkkatilanteisiin katukauppiaiden kanssa jostain pienestä kanatikun palasta. Se maksoi lähtökohtaisesti euroissa jotain 10 senttiä ja yritin sitä sitten vielä tingata puolta halvemmaksi.

Jaoin koko reissuni matkabudjettisuunnitelman periaatteessa viiteen osaan:
1.      Ennen reissua menevät kustannukset (tammikuu-syyskuu 2014)
2.      Roadtrip Euroopan halki (lokakuu 2014)
3.      Laivamatka Atlantin yli ja USA (marraskuu 2014)
4.      Aasia (joulukuu 2014 ja tammikuu 2015)
5.      Paluumatkaan menevät kustannukset
 
Eli aina matkani yhden osan aikana mulla oli suunniteltuna tietty budjetti, jonka yli ei saanut mennä.

1. Ennakkokulut (ja tärkeimmät dokumentit):
Tässä on nyt alla lista, jonka olin kirjoittanut viime vuoden aikana, että mitä kaikkea piti hoitaa ennen matkaa ja mitä kaikkea tuli otettua mukaan.
  • Rokotukset (jäykkäkouristus, A- ja B-hepatiitit, malaria)
Japanin aivokuume -rokotus on matkailijoiden keskuudessa hieman kaksijakoisia tunnelmia herättävä, sillä toiset haluavat ottaa sen varmuuden vuoksi, kun taas toiset (minä mukaan lukien) en lähtenyt siihen kelkkaan. Yhtäältä siihen sairastuminen on äärettömän epätodennäköistä ja toisaalta se maksaa nykyään yli 300 euroa!
  • matkavakuutukset
  • Euroopan tiekartasto 
  • passi ja lentoliput (+ muutamat kopiot molemmista)
  • turvavyölaukku 
  • muistilappunivaska (yhteensä yli 20-sivuinen infonippu eri maista, osoitteista, tärkeimmäistä puhelinnumeroista, kartoista, mitä pitää tietää kulttuureista yms.) 
  • taskulamppu, ilmastointiteippi, linkkuveitsisarja, hyttysverkko
  • kertakäyttösadetakkeja
  • ensiapupakkaus, buranaa ja ripulilääkkeet 
  • adapteri, kamera, pattereita, muistitikkuja
  • vihkoja, penaali 
Ostin lentoliput (New York --> Sri Lanka sekä neljä eri lentoa Aasian sisällä) jo ennen juhannusta eli yhteensä viisi kuukautta ennen tämän reissun ensimmäistä lentomatkaani. Kokemuksieni ja käsitykseni mukaan lentolippujen hinnat ovat alhaisimmillaan 3-6 kuukautta ennen itse lentoa.

2. Roadtrip Euroopan halki
  • bensakustannukset (halvinta Baltian maissa)
  • tietullimaksut (yllättävänkin kallista touhua)
  • ruokailut
  • majoitukset (halvinta Baltian maissa)
  • satunnaiskustannukset
 3. Laivamatka Atlantin yli + USA
  • Laivaristeilyn kokonaishinta alle tonnin per naama! 
  • Syväluotaava laivaraportti TÄSTÄ.

    Tuo risteily oli hinta-laatu-suhteeltaan pöyristyttävän huikaiseva setti, sillä tämä kyseinen laiva (Norwegian Epic) tekee tämänkaltaisen Atlantin ylityksen ainoastaan kerran vuodessa. Laiva lähtee lokakuussa Euroopasta talvea pakoon Miamiin, missä se sitten seilailee Karibian risteilyjä.
    Ja koska tämä seilailisi joka tapauksessa tämän kaksiviikkoisen siirtymäreissun Barcelonasta Miamiin vaikka tyhjiltään, niin laiva halutaan myydä täyteen mahdollisimman nopeasti – ja hinnat olivatkin alussa tyrmistyttävän edulliset. Olimme Ollin kanssa heti keväällä 2014 (eli reilut puoli vuotta ennen matkaa) uljaina mieskärppinä virtuaalivalmiudessa kreivin aikaan tilaamassa laivamatkaa ja saimme kuin saimmekin hytin.
    Itse asiassa etsimme Ollin kanssa aluksi mahdollisuuksia ylittää Atlantin valtameri rahtilaivalla sangen askeettisissa oloissa. Se vaihtoehto kariutui kahdesta syystä. Yhtäältä – uskokaa tai älkää – se olisi maksanut noin 2,5 kertaa enemmän ja toisaalta aikataulut eivät aivan osuneet kohdalleen. Ehkä vielä joku päivä.
  • USA:ssa menevät kustannukset (kallis hintataso oli huomiotu korostetusti)
4. Aasia
  • Majoitukset
  • Ruokailut
  • Siirtymiset (paljon bussimatkustamista)
  • Satunnaiskulut
5. Paluumatka
  • Sangen kalliit lennot.

    Paluumatkaan meni rahaa vähän enemmän kuin olin suunnitellut. Jos olisin ostanut paluuliput kotiin jo ajat sitten, niin olisin säästänyt satoja euroja, mutta en kuitenkaan halunnut olla sidottuna mihinkään tiettyyn päivämäärään tai paikkaan, joten tilasin paluumatkani lopulta vasta vähän ennen lähtöä kohti Suomea.
 
Tässä alla on TOP-listoja reissustani:

Maailmanympärysreissuni vauhti oli tosiaan hektistä ja nopeatempoista, joten läheskään kaikkiin maihin ja kaupunkeihin en saanut syväluotaavaa kosketusta. Ainoastaan pintaraapaisuja ja ensitutustumisia. Kyseessä on siis henkilökohtaisia tuntemuksiani. 

TOP-10 PAIKAT:
1. Nokia, Suomi
2. St. Maarten, Karibia
3. New York, USA
4. Andorra la Vella, Andorra
5. Berliini, Saksa
6. Hoscheid, Luxemburg
7. Sete, Ranska
8. Phnom Penh, Kambodza
9. Puerto Princesa, Filippiinit
10. Hikkaduwa, Sri Lanka

TOP-3 PETTYMYKSET:
1. Manila, Filippiinit
2. Bangkok, Thaimaa
3. Luxemburg, Luxemburg

TOP-10 ELÄIMET:
1. Kulkukoirat
2. Sinivalas
3. Panda
4. Kilpikonna
5. Jääkarhu
6. Pingviini
7. Iguaani
8. Apina
9. Norsu
10. Leijona

TOP-5 RUOKA:
1. Pizza Kaunasissa, Liettuassa (Pas Romano Paolo)
2. Tikka Masala valkosipulinaanleivällä Chiang Maissa, Thaimaassa (Kabab Place Indian Food)
3. Käsittämätön ruokatarjonta laivaristeilyllä (Barcelona - Miami)
4. Rullakebab Liegessä, Belgiassa
5. Krokotiilipasta Puerto Princesassa, Filippiineillä

TOP-3 MUKAVIMMAT LENTOKENTÄT:
1. Tukholma, Ruotsi
2. Kööpenhamina, Tanska
3. Kuala Lumpur, Malesia

TOP-3 PASKIMMAT LENTOKENTÄT:
1. Manila, Filippiinit
2. Colombo, Sri Lanka
3. Abu Dhabi, Yhdistyneet arabiemiriitit

TOP-3 YSTÄVÄLLISIMMÄT IHMISET:
1. Puerto Princesa, Filippiinit
2. New York, USA
3. Berliini, Saksa

TOP-3 PARHAAT MAJOITUKSET:
1. Berliini, Saksa
2. Wallenhorst, Saksa
3. Riika, Latvia

TOP-3 PASKIMMAT MAJOITUKSET:
1. Bangkok, Thaimaa
2. Dijon, Ranska
3. Amsterdam, Hollanti

TOP-3 KÖYHIMMÄT OLOSUHTEET:
1. Sri Lanka
2. Kambodza
3. Filippiinit

TOP-3 VILLEIN MEININKI:
1. Manila, Filippiinit
2. Reeperbahn, Hampuri, Saksa
3. Amsterdam, Hollanti

TOP-3 KAOOTTISIN LIIKENNE:
1. Ho Chi Minh, Vietnam
2. Bangkok, Thaimaa
3. Via Baltica, Latvia-Liettua

TOP-3 PARHAIMMAT HETKET:
1. Villaneuleeni luovuttaminen kodittomalle Barcelonassa
2. Amsterdamin maraton
3. Lindsey Stirlingin konsertti
3. Jättinalleni antaminen pikkupojalle Pyreneiden vuoristossa

TOP-3 HUONOIMMAT HETKET:
1. Kambodzan raja-asemilla sekoilut
2. Pakettiautomatkustaminen Aasiassa
3. Laivaristeilyä edeltävä älyvapaa paperifarssi Barcelonan satamassa

TOP-3 SUOSITELTAVAT PAIKAT SEIKKAILIJOILLE:
1. St. Maarten, Karibia
2. Hoscheid, Luxemburg
3. Madeira, Portugali

TOP-3 SUOSITELTAVAT PAIKAT PERHELOMAILIJOILLE:
1. Apeldoorn, Hollanti
2. Wallenhorst, Saksa
3. Hoscheid, Luxemburg

TOP-3 SUOSITELTAVAT PAIKAT RANTALOMAILIJOILLE:
1. St. Maarten, Karibia
2. Sete, Ranska
3. Negombo, Sri Lanka

TOP-3 SUOSITELTAVAT PAIKAT KAUPUNKILOMAILIJOILLE:
1. New York
2. Andorra
3. Kuala Lumpur, Malesia
3. Liege, Belgia

MUUTAMIA ERIKOISUUKSIA MATKAN AIKANA:
1. Hampurissa sijaitsee legendaarinen ja villi Reeperbahn.
Keskellä tuota hullua vilinää ja neonvärivaloviidakkoa sijaitsee Hesburger. Huh huh!
2. Ympäri Eurooppaa olevilta huoltoasemilta kun ottaa kahvin mukaan, niin Take away -kahvipurkkien kannet ovat tehty Suomessa. Huhtamäki lukee muovikannen päällä. Samoja mitä Suomessa on.
3. Berliinissä sijaitsevan guesthousemme vessassa oli kieltokyltti, jonka sanoma oli sellainen, että pystypissaus on kielletty ja ainoastaan istumapissaus on sallittua.
4. Manilassa, Filippiineillä, oli ruokakauppojen pääovilla kaksi aseistettua vartijaa.
5. Yhdeksän miljoonan asukkaan Ho Chi Minhissä, Vietnamissa, on kuusi miljoonaa skootteria.

Tässä alla on mun ja Ollin leikkimielisen matkailu-TV:mme kaikki otokset Europe Roadtripin varrelta linkkeinä:

--- --- ---

Tässä olis siis jonkin verran puntarointia reissustani. Kirjoittelen jatkossakin tänne.
Seuraavaa matkaa haaveillessa, suunnitellessa, järkkäillessä ja odotellessa...





10 kommenttia:

  1. Kiitoksia paljon tästä! Olen itse suunnitellut saman tyyppistä matkaa jossa Miamista vuokraisin auton ja ajaisin NYCin kautta Chicagoon ,josta lähtisin ajamaan Route 66n! Olen varma että tästä on paljon apua matkani suunnittelua varten! Hehkutuksistasi päätellen Andorra ja St. Maarten on mahtavia paikkoja? Ja paljonko suunilleen laivalla kului rahaa? Kiitoksia jo etukäteen vastauksista :)

    VastaaPoista
  2. Miten multa on jäänykin tää postaus edellisellä blogisi selailukerralla huomaamatta.. :o Eniveis, kiitos tästä postauksesta ja koko hyvän mielen (matka)blogistasi! Itselläkin haaveissa lähteä pidempään reissuun jonnekin kauas pois vielä joskus, ja toivottavasti osaisin sitten pakata mukaan samanlaista asennetta kuin sulla. Keep on with the goodness!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Toivotan rohkeutta lähteä unelmiesi reissuun! Kun on vilpittömällä mielellä ympäri maailmaa, niin aina sitä pärjää ja paikalliset ihmiset kohtelevat hyvin. :)

      Poista
  3. Olipa loistava postaus! Tuli kyllä vain aikamoinen matkakuume!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Suosittelen maailmalle lähtemistä! Sieltä palaa takaisin henkisesti rikkaampana ja fiksumpana.

      Poista
  4. Hieno postaus! Myös maapallon toisella puolella Uudessa-Seelannissa tuli aina välillä noita Huhtamäen kansia vastaan.. :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Missäpäin Uutta-Seelantia oot tai olit? Itse olin Uudessa-Seelannissa marraskuun 2013 ja vedin Roadtripin Pohjoissaarelta Eteläsaarelle. Kaunein maa ikinä!

      Poista
    2. Olin Christchurchissa 7 kuukautta aupairina. :D Pääsin onneks kiertelemään pohjoissaarta kaverin kans ja sit lopuks siskon kans vielä koko maan läpi! Sit vähän Aasian kautta kierrellen kotiin lopulta.. Taas ois matkakuume vaikka vasta tulin kotiin! :D

      Poista
    3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
  5. Kiitos tästä! Varsinkin tuo kustannusten kertominen 1,33:lla oli asia, jonka tulen pitämään mielessäni suunnitellessani matkaa. :)

    VastaaPoista