keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Jääkiekon MM-finaalin 1995 VHS-kasetti maailmanympärysmatkalla

9 miljoonan asukkaan Ho Chi Minhissä, Vietnamissa, kertomassa tytöille vuoden 1995 jääkiekkomestaruudesta.
Tässä saattaa olla kyseessä maailman kokenein VHS-kasettimatkustaja.
This is my nevö föget story.

Iltasanomien juttu matkastani luettavissa TÄSTÄ.

Suomi voitti jääkiekon MM-kultaa 1995. Se oli jääkiekkohistoriamme ensimmäinen ja hartaasti odotettu MM-kulta. Olin tuolloin 13-vuotias siloposkinen pottatukka, mutta ilakoin voimakkaasti, jopa raivokkaasti, maailmanmestaruuden tuomassa huumassa. Nevö föget!

Kului vuosia ja taas vuosia, mutta Suomi ei pystynyt voittamaan uutta MM-kultaa. Hiljalleen myös minun ja ystäväni Timon MM-95-huuma jatkoi kasvamistaan, ja tuosta kultamitalista tuli kuin vahingossa huumoripitoinen palvontakohteemme. Ylistimme MM-kultaa vuodelta 1995, mutta samaan hengenvetoon myös kritisoimme Suomen jääkiekkosaavutuksia.

Jääkiekko on kuitenkin aika pieni laji, jossa kenties kuudella maalla on realistinen mahdollisuus voittaa maailmanmestaruus. Ja kaikkien näiden vuosikymmenien aikana Suomi on silti pystynyt voittamaan ainostaan kaksi MM-kultaa. Tuo toinen MM-kulta saavutettiin vuonna 2011 ja täytyy myöntää, että se oli minulle ja Timolle aikamoinen isku vasten kasvoja, sillä eittämättä tuo mestaruus himmensi piirun verran ainutkertaisen maailmanmestaruuden 1995 jääkiekkosädekehää.

Itse olen silti näihin päiviin asti julistanut MM-kullan 1995 sanomaa ja Timo Jutilan rillaustaitoja kuin Jehovan todistajat omaa juttuansa viattomien ihmisten ovilla. Lisäksi olen tehnyt tässä vuosien saatossa varmaankin satoja hassuttelukuvia Jutista. Kaikki numeroyhdistelmät, päivämäärät ja tapahtumat johtavat jollakin tavalla numerosarjaan 95, jos vaan jaksaa tarpeeksi kauan tehdä laskutoimituksia. Mä en edes enää tiedä, että onko tämä huumoria vai ihan vaan totinen elämäntapa. Eikä sillä ole mitään väliä, sillä niin tarunhohtoisia hahmoja tuossa 1995 maailmanmestarijoukkueessa oli.

Kolme maalia tehnyt Ville Peltonen. Nuori suippoleukainen Saku Koivu. Kapteeni Juti ja 4-0-ylämummomaali, jonka jälkeinen tuuletus ja nuoren Janne Niinimaan suorittama riemukaato. Antti Törmäsen silmäluomi. Marko Kiprusoffin takatukka ja risuparta. Hantta Virran irvistys. Maaginen Jarmo Myllys.

Kolmosmolari Jukka Tammi ei pelannut kisoissa minuuttiakaan, mutta juhli railaikkaimmin -  pelkät munarit jaloissa ilmakitaraa soitellen. Molarikoutsi Jari Kaarelan parta. Pääkoutsi Curt Lindström ja joukkuehenkeä kohottavat raviajelut. Tsemppaava ja sekoileva Raimo Summanen. Lista on loputon. Unohtumaton!

VHS-1995 lähtee mukaan kiertämään maailmaa

Lähdin viime syksynä maailmanympärysmatkalle.
Reissuni syyt ja seuraukset luettavissa TÄSTÄ.
Matkabudjetti ja reissutaktiikka löytyy puolestaan TÄSTÄ.

Reilun 100 päivän aikana kävin kolmessa maanosassa ja 22 maassa. Matkustuskilometrejä kertyi 58 000. Se oli elämäni suurin seikkailu, mistä riittää tarinoita loputtomiin asti.

Lähtiessäni reissuun ja hyvästellessäni pohjoisnokialaiskaksiotani maanantaina 6. lokakuuta vilkaisin vielä ohimennen olohuoneen pöytälaatikkoon - oho, siellähän lojuu yksinäisenä VHS-kasetti, johon olen 7. toukokuuta vuonna 1995 itse taltioinut jääkiekon MM-finaalin Suomi-Ruotsi! Hetken mielijohteesta sanoin itselleni, että hei Petteri, mä otan tuon VHS:n mukaani maailmalle ja näytän Hänelle kaikki maat missä käyn + otan kuvia kaikkialta!

Ja niin minä tein. Alla on kuvakokoelma, missä Nevöföget-VHS kiertää maailmaa. Kaiken tuon jälkeen haluan ylpeänä todeta, että VHS-kasetti toimii ja voi hyvin edelleen. 7.5.2015 eli ihan kohta tulee kuluneeksi tasan 20 vuotta tuosta ikimuistoisesta jääkiekon maailmanmestaruudesta. Ehkä silloin on hyvä aika laittaa piste tälle Nevö föget -kiihkoilulleni. Mene ja tiedä.

Bonuksena vielä - halusitte tai ette - muutamia Juti-ylistyshassuttelukuvia. Kiitos!

Tässä myös koskettava video suoraan Pohjois-Kambodzasta joulukuulta, missä esittelen VHS-kasettini turvallisuusasioita reissussa: --> VHS Kambodzassa

Tärkein esineeni - VHS vuodelta 1995.

Tallinna, Viro.

Riika, Latvia.

Nevö föget -teksti piirrettynä biitsille. Jurmala, Latvia.

Kaunas, Liettua.

Varsova, Puola.

Berliinin muurissa, Saksassa.

Amsterdamin Punaisten lyhtyjen kadulla etsimässä ilotyttöjä @ Hollanti.

Hoscheid, Luxemburg.

Dijonin katukirpputorilta löytyi aarre @ Ranska.

Andorra la Vellan maailmanpyörän korkeuksissa @ Andorra.

El Clasico eli futisklassikko Real Madrid - Barcelona käynnissä ja VHS se siellä dominoi keskellä barcelonalaisen pubin riehakasta tunnelmaa @ Espanja.

Keskellä Atlantin valtamerta rauhoittumassa.

Miami Beach, USA.

Negombo, Sri Lanka.

Kuala Lumpur, Malesia.

Manilan pahamaineisin kaupunginosa Malate ja aika kuumottava iltaelämä alkanut @ Filippiinit. VHS kädessä ja sopivasti myös 95-henkistä valomainosta taustalla.

Ho Chi Minh, Vietnam.

Cu Chi -tunnelit, Vietnam. VHS lojuu täsmälleen samassa paikassa, missä käytiin aikoinaan Vietnamin sotaa.

Phnom Penh, Kambodza.

Legendaarinen Angkor Wat ja legendaarinen VHS. Siem Reap, Kambodza.

Auringonottopuuhissa @ Hua Hin, Thaimaa.

Jouluposeeraus. Chiang Mai, Thaimaa.

Hyvää uuttavuotta! Chiang Mai, Thaimaa.

Moskovan lentokentällä @ Venäjä.

Kööpenhamina, Tanska.

Takaisin kotona. Pohjois-Nokia, Suomi.

Felix Baumgartner rikkoi pari vuotta sitten ensimmäisenä ihmisenä äänivallin ilman mitään konetta. Juti odotti hänen jälkeensä jo kuumeisesti omaa vuoroaan.

Fifa15-konsolipelin Juti-versio.

Hyvää joulua 2013.Usain Boltin tamperelainen maailmanmestariserkku.

Pääsiäis-Juti.

Maailmanmestarienkeli.

Putous-hahmo Jäbä Leissonin tamperelaisserkku.

Vain elämää -sarjan Jukka Pojan salattu isoveli.
Lionel Messin tamperelainen tuttu.

Loirinuotiolla-sarjan tamperelainen versio. Ainutlaatuinen ohjelmasarja, missä Timo Jutila kutsuu maailmanmestariystäviään rillaamaan kanssaan.


iPhonen uusin maailmanmestariversio.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti